Δευτέρα 21 Ιουλίου 2008

Why So Happy?



Kατ'αρχήν Αwesome...Και δεν είναι κριτική, είναι σκόπιες σκέψεις βαλμένες σε μια υποτυπώδη σειρά.

Τα αρνητικά:

Πρώτα απ΄όλα αποστασιοποιείται αρκετά από την προηγούμενη ταινία και πετάει έξω θετικά στοιχεία αυτής. Ναι, εδώ ήθελε να κάνει τον Bats περισσότερο αστυνομική ταινία σε αντίθεση με την προηγούμενη που έφερνε μέχρι και σε ταινία τρόμου. Ναι, ήθελε o Nolan να δώσει μια ρεαλιστική ματιά τύπου Heat αντί για μια γοτθική και φουτουριστική τύπου Blade Runner. Οπότε πάνε η σαπίλα και η ατμόσφαιρα του πρώτου και οι καφετιές αποχρώσεις της φωτογραφίας για πιο μπλε τόνους και μια πιο καθαρή Gotham. Λειτουργεί μεν αλλά δεν υποβάλλει τόσο.

Επίσης είναι η ολική αλλαγή του τρόπου γυρίσματος των σκηνών ξύλου. Οι αντιδράσεις ήταν πολλές για τις αντίστοιχες του πρώτου αλλά δεν βρέθηκε μια μέση λύση παρά αλλάχθηκε εντελώς το στυλ τους. Και ναι μεν τώρα καταλαβαίνει εύκολα το κοινό τι γίνεται ο Bats όμως εμφανίζεται αργοκίνητος και χάνει στα μάτια μας λίγο από το φόβητρο που είχε.

Τέλος οι μπάτσοι έγιναν πολύ καλοί άνθρωποι πολύ γρήγορα. Υπάρχουν κανά δυο κουμάσια από δω κι από κει αλλά η πλειοψηφία εμφανίζεται ΟΚ... Όχι στην Gotham, τουλάχιστον μέχρις ότου ο Gordon γίνει αρχηγός και περάσουν και αρκετά χρόνια ακόμα.


Kαι τώρα τα θετικά:

Τέλειωσε η origin στην πρώτη ταινία και ο δρόμος ήταν ανοιχτός για το οτιδήποτε.Έτσι οι αδερφοί Nolan κάθισαν ξύσαν το κεφάλι τους διάβασαν τα Batman τους, το Killing Joke το έμαθαν απ'όξω, μάλλον διάβασαν και τι ήθελε να κάνει ο Moore αν τον άφηνε η DC, μετά πιασαν το DKR, μελέτησαν την σχεδόν ερωτική σχέση μεταξύ Bats και Joker που περιγράφει και ταυτόχρονα σατιρίζει ο Miller ρίξαν και μια μικρή ματιά στο Long Halloween και ξεκίνησαν!

Το καστ που τους είχε περισσέψει εννοώντας Bale, Kane, Freeman, Oldman ήταν εκεί και ήταν δυνατό κομμάτι από το πρώτο μέρος. Έπρεπε όμως να βρεθεί αντικαταστάτρια στο χειρότερο κομμάτι της πρώτης ταινίας, στην Katie Holmes. Επελέχθη η Maggie Gyllenhaal που ας πούμε την αλήθεια, δεν είναι όμορφη. Είναι όμως και καλή ηθοποιός και ταιριάζει και στον ρόλο της εισαγγελέως. Διάολε στην Gotham άμα μοιάζεις με φωτομοντέλο δεν πας να γίνει εισαγγελέας. Καλή επιλογή φυσικά και ο Eckhart σαν Dent που όσο περνά η ώρα και μεταβάλλεται ο χαρακτήρας του τόσο καλύτερος φαίνεται πως είναι και εμένα μετά την μεταμόρφωση μου θύμισε περισσότερο τον Johah Hex παρά κάποια έκδοση του Two-Face. Κατεστραμμένο fanboy είμαι me thinks.

Kαλά για τον Ledger λένε όλοι τα καλύτερα. Πήγε και πέθανε ο μαλάκας και πέρα από την λύπη πάνω στο ανθρώπινο δράμα υπάρχει λύπη για το χάσιμο ενός μεγάλου ηθοποιού που θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να παίξει σε εκκεντρικές ταινίες. Τώρα ο Jonhny Depp μένει πάλι μόνος του. Εδώ συμβαίνει το εξής, σταματάμε να λέμε πως ο Ledger παίζει τον Joker αλλά πως ο Joker παίζεται απ’τον Ledger. Μικρή αλλά ουσιώδης διαφορά. Και τι κάνει λοιπόν; Έχει μελετήσει ότι έπεσε στα χέρια του και από άλλού δανείζεται ενώ από αλλού κάνει το αντίθετο. Εμένα που έφερε στο μυαλό τον Joker του DKR με λίγο από τον Joker του Arkham Asylum και ταυτόγχρονα με μια ιδέα από Nicholson ενώ παράλληλα διαφοροποιείται από τον τελευταίο επίτηδες.

Το πρώτο αρνητικό στοιχείο που έγραψα παραπάνω η αλλαγή ατμόσφαιρας λειτουργεί και θετικά. Φέρνει ένα κλίμα ρεαλισμού στην ταινία κάνοντάς της να ξεφεύγει λίγο από τα συνήθη πράγματα που βλέπουμε σε μια «comic book movie».Επίσης εδώ ο Nolan θέλει να δείξει πως ο Bats έχει γίνει ημιαποδεκτός από την αστυνομία της Gotham και την έχει καθαρίσει αρκετά από αυτήν. Ο ρεαλισμός τον κάνει να έχει χάσει λίγο το urban legend κομμάτι του που ήταν πολύ εμφανές στην πρώτη ταινία.


Στην ταινία λοιπόν αυτή έχουμε τον Bats που έχει ταράξει τα νερά και προσπαθεί με την βοήθεια του Dent να τελειώσει τους μαφιόζους και να μπορέσει να ξεφύγει από αυτήν την κατάσταση. Εντάξει λίγο un-batman θα μου πείτε, σιγά μην θέλει να ξεφύγει ποτέ ο Bats, δεν είναι και Spidey, είναι genuine nutso. Τα καταφέρνει ως προς ένα μέρος αλλά τα σχέδιά του καταστρέφονται από την εμφάνιση του Joker, εδώ ενός ψυχοπαθούς εγκληματία που θέλει να φέρει αναρχία και που επίσης δίνει μαθήματα τρομοκρατίας.

Έτσι η πιο ήσυχη σε σχέση με το πρώτο Gotham ξαφνικά γίνεται πεδίο μάχης και o Joker παραλίγο να πετύχει ότι o Ra’s στο πρώτο αλλά σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Τέλος τα παιχνίδια που παίζει ο Joker με το μυαλά και τις ζωές των ηρώων δεν έχουν προηγούμενο και στο τέλος ίσως και να νικάει και αλλάζει πάλι την ατμόσφαιρα στο sequel αν υπάρξει κάτι τέτοιο. Yeap αν υπάρξει θα δούμε το κάτι που μου αρέσει πολύ, τον Bats εναντίον των μπάτσων ακόμη μια φορά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: